Pohdintojen ja pienten internet-tutkimusten perusteella olen varma, että lopetan hormonaalisen ehkäisyn käyttämisen. Fanfaareja!!!

Ajatella etten ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi pillerien mahdollista osallisuutta tähän koko sotkuun. Vaikka historiaakin minulla on nuista hormonaalisten ehkäisykeinojen epäsopivuudesta. Ns. normaaleja yhdistelmäpillereitä söin aikoinaan yhdeksän vuotta, kunnes aloin saamaan migreenikohtauksia ja ne piti jättää siihen. Muutaman vuoden olin omillani, kunnes päätin kokeilla ehkäisyrengasta, koska niiden piti olla matalahormonisia ja sivuoireettomia... HAH! kamalammassa kunnossa en ole koskaan ollut. Renkaiden kanssa tuli mm. 100% kestovitutus, turvotusta, väsymystä, haluttomuutta jne. jne. Pahinta oli kuitenkin se henkinen muutos joka nuista seurasi. En todellakaan tunnistanut itseäni, eikä tunnistanut puolisokaan. Melkein tuli ero koska olin oikeasti ihan käsittämättömän hankala ämmä. Jossain vaiheessa osasin yhdistää oireet renkaisiin ja nakkasin ne mäkeen. Nykyisiä minipillereitä olen syönyt nyt kohta pari vuotta, ja muuten olen tosiaan näihin ollut tyytyväinen... aina tähän päivään asti.

Saatuani tulkkausta nuihin omiin labratuloksiini aloin pohtia tosissani sitä vaihtoehtoa, että pillerit aiheuttaisivat näitä sivuoireita. Pieni tutkimus aiheesta osoitti, että monella samaa pillerimerkkiä popsivalla oireita oli tullut. Ja yllättävää oli se, kuinka samankaltaisia oireet ovat kilpirauhasongelmien kanssa. Pillerit olivat aiheuttaneet mm. painonnousua, turvotusta, ihon ja limakalvojen kuivumista, hiusten lähtöä, väsymystä, palelua ja erilaisia vatsaoireita. Ja juuri näistä oireista olen itsekkin kärsinyt.

Ystävän kanssa tänään juurikin sitten keskusteltiin aiheesta ja tultiin siihen lopputulokseen, että eihän se voi kovin normaalia toimintaa olla jos on koko ajan hormonipössyissä. Eihän keho voi toimia niinkuin sen pitäisi, jos sen toimintaa jatkuvasti häiritään pumppamalla ylimääräisiä hormoneja kroppaan. Samalla maksaparka joutuu tekemään entistä enemmän hommia, jotta saa pidettyä kropan myrkyttömänä ja toimintakykyisenä. Siinä sitten pohdittiin että on se hullua että meidän naisten pitää tehdä tämmöisiä asioita omalle vartalolleen. Toki pillerit voi helpottaa elämää kun ei tarvi pelätä raskautta tai kärsiä kuukautiskivuista, mutta onhan se iso muutos kehon normaaleille toiminnoille. Outoa on myös se, että tämmöisiä pommeja tuputetaan neuvoloissa ja terveyskeskuksissa ihan alan ammattilaisten toimesta. Yleensä sivuoireista ei puhuta mitään tai jos itse niistä mainitsee niin ne sivutetaan toteamalla, että tuskin semmoiset pillereistä johtuu. Erilaisista vaihtoehdoista on hankalaa saada tietoa, kaikki tiedonjyvät pitää kaivaa internetistä tai kavereita kuulustelemalla, koska neuvoloista sitä tietoa ei anneta. Luojan kiitos nykyään voi ystäviään ehkäisyasioillakin vaivata eikä tarvi tämmösiä asioita aina yksin pohtia.

Huomenna lääkärin pitäisi soittaa minulle jotta voisin pyytää vastauksia labratuloksiin ja kysellä häneltä ehdotuksia tilanteen ratkaisuun. Ja se ratkaisu ei todellakaan ole mikään ravintoneuvonta. Murrr. Tänään kuitenkin teen ensimmäisen itsenäisen ratkaisun asian ratkaisemiseksi ja lopetan ylimääräisien hormonien käytön. Söin nimittäin liuskan loppuun eilen ja tänään en aio enää aloittaa uutta. Ugh, nyt mennään energisempää elämää kohti! (Keinolla millä hyvänsä ja vaikka askel kerrallaan!)